Fondacija Narodne biblioteke Srbije ostvarila je projekat „DIGITALNE BIBLIOTEKE – EDUKACIJA”
pod pokroviteljstvom Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije. Osnovna ideja je da se aktivnostima u okviru projekta učini korak više ka unapređenju digitalizacije kulturnog nasleđa u Srbiji.
Projekat je 2014. godine od strane JISA - „Jedinstveni informatički savez Srbije” dobio „Posebno priznanje” za postignute rezultate.


U okviru projekta urađena je i brošura Edukacija u digitalizaciji koja ima za cilj da predstavi proces digitalizacije, a namenjena je zaposlenima u kulturi kao i budućim mladim stručnjacima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa i bibliotekarstva.

Brošura

Координатор пројекта
Мирољуб Стојановић

Javno predavanje "Svrha i proces digitalizacije"

novosti

Moderatori: adamsofronijevic, misa.stojanovic

Javno predavanje "Svrha i proces digitalizacije"

Postod stasa » Čet Dec 26, 2013 2:09 pm

Ovo predavanje je održano 10.12.2013. u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.

Predavanju je prisustvovalo preko 100 slušaoca, koji dolaze iz preko 20 biblioteka iz raznih gradova širom Srbije, kao što su Beograd, Novi Sad, Požarevac, Niš, Kruševac, Čačak, Vršac, Svilajnac, Užice, Golubac i 10 institucija kulture, kao i predstavnici privatnih preduzetnika koji se bave ovom temom.
Predavanju je prisustvovala Državi sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine Tatjana Matić koja je održala pozdravnu reč i pomoćnik direktora Uprave za Digitalnu agendu http://www.digitalnaagenda.gov.rs/, pri istom ministarstvu, Sava Savić.

Predavači su bili
dr. Zoran Ognjanović, Matematički institut SANU http://www.mi.sanu.ac.rs/,
koji je ukratko predstavio problematiku o kojoj se diskutovalo iz istorijske i trenutne perspektive, a zatim najavio dalje govornike.

Marija Šegan, Matematički institut SANU, sa predavanjem "Primer izrade digitalne kolekcije",
koja nam je predstavila jedan primer razvoja digitalne kolekcije koja sadrži informacije o međunarodnim misijama na teritoriji Srbije tokom Prvog svetskog rata, a koja se razvija u okviru međunarodnog projekta CENDARI http://www.cendari.eu/. Predavanje je obuhvatilo predstavljanje problematike i rešenja vezano za različite faze ovog kompleksnog procesa, kao i softvere koji postoje ili tek treba da se razviju, a koji mogu pomoći u tom procesu.
Nakon ovog predavanja pokrenuta je rasprava o standardizaciji.

Adam Sofronijević, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” http://www.unilib.bg.ac.rs/, sa predavanjem "Proces digitalizacije od Misije i Vizije do korisnika",
koji nam je predstavio drugačiju i svežiju perspektivu celokupnog procesa digitalizacije. Kritičkim pristupom nam je razložio svoj pogled na samo upravljanje ovim procesom, ali takđe i izazove i propuste koji se trenutno nalaze u našem zakonodavstvu i radnoj praksi, a koji su od ključne važnosti za budućnost, očuvanje i pristup digitalizovanim resursima.

Pokrenuta je rasprava na temu standardizacije, međunarodne i nacionalne i najavljeni su budući koraci.
stasa
 
Postovi: 4
Pridružio se: Čet Dec 26, 2013 12:03 pm
Ime i prezime: Stanislava Gardašević
Ime institucije: Narodna biblioteke Srbije

Povratak na Novosti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron